Як навчитися мотивації та досягнення цілей?

Наталія Куніна
Наталія Куніна: «У моєму списку 18 країн, і найбільша любов — це Монголія. Це інша планета!»
12 Квітня, 2022
Владимир Шоломицкий
Володимир Шоломицький: Для мене ценз життя — це професійна, волонтерська та громадянська діяльність
15 Квітня, 2022
Поліна Романенко
Поліна Романенко
Усі ми прагнемо досягти певної мети. Для цього нам потрібна мотивація. Це не просто красиве слово, а справжня робота над собою і над своїм духом. Саме постійна праця, терпіння та сила волі дозволяють утілювати найбільш незвичайні й зухвалі мрії в реальність. Щоби зрозуміти, з чого слід починати, людина повинна переосмислити своє життя, зрозуміти справжні бажання і мотиви своїх учинків. Детальніше про це нам розповіла психолог Поліна Романенко

Мотивація складається з потреб, мотивів і цілей людини. Потреба — це необхідність у якихось умовах чи об’єктах. Що вище еволюційний розвиток організму, то більше в нього потреб. У людини, окрім фізичних, є ряд матеріальних, духовних і соціальних потреб. Мотив (від лат. moveo — рухаю) означає щось (потреба, потяг, схильність, прагнення тощо), що спонукає людину до певних вчинків і дій. Ціль — це той результат, якого хоче досягти людина внаслідок своєї діяльності і на досягнення якого направлені її дії. Бажання досягти успіху з’являється у людини в різних ситуаціях, і, відповідно, способи досягнення результату будуть розрізнятися.
Отже, мотивація — поняття складне і досить індивідуальне. Час від часу кожен із нас стикається з труднощами. Буває так, що ці проблеми можуть похитнути наш внутрішній стрижень і цілеспрямованість. Як результат, може зникнути бажання розвиватися, ставити цілі та робити будь-які дії. Це не що інше, як відсутність мотивації. Ми можемо безкінечно підбадьорювати друзів, давати настанови щодо життя, налаштувати ж самого себе буває досить складно. Карл Юнг писав: «Вийти на новий шлях у повному розумінні слова людина може, якщо сама того бажає. Різні люди мають потребу в різних речах, і свобода для одного буде в’язницею для іншого. Є тільки безліч окремих випадків, і в кожного з них свої потреби і прагнення».
Ми робимо свій вибір щодня, щохвилини. Вибір рухатися чи ні, досягати цілей чи стояти осторонь і споглядати, як це роблять інші… Відомо, що під лежачий камінь вода не тече, тож даю декілька прийомів, як знайти той самий мотив для руху, як не втратити бажання досягати цілей та задовольнити найфантастичніші потреби:
1. Залиште осторонь усе зайве: складіть перелік своїх цілей і планів. Тепер чесно скажіть собі: це все важливо для мене — чи деякі цілі диктує реклама, нав’язують батьки тощо? Усе зайве — це те, що забирає ваші сили дарма.
2. Ведіть «журнал успіху». Тут записуйте свої успіхи, навіть незначні. Якомога частіше перечитуйте свій журнал, адже це наглядне відображення ваших досягнень і перемог може дати новий позитивний заряд.
3. Використовуйте мотивуючі матеріали: читайте біографії успішних людей, дивіться художні та документальні фільми про те, як хтось досяг своїх цілей.
4. Виконуйте різні задачі. Коли ви відчуваєте втому, змініть діяльність, виконайте якесь інше завдання чи просто відпочиньте, адже через деякий час, коли ваші сили відновляться, ви зможете повернутися до роботи з більшим заповзяттям.
5. Радійте поразкам. Так, так. Звучить як маячня, проте кожна поразка — це урок, до того ж немає жодної історії успіху без поразок, як не буває злетів без падінь. Майкл Джордан сказав класні слова на цю тему: «За своє життя я не влучив багато тисяч разів; я програв сотні ігор; близько 30 разів, коли команда довіряла мені останній кидок, який вирішував долю матчу, я не влучав… Я терплю поразки день за днем — саме тому я чемпіон!»
6. Спілкуйтесь із кращими. Звучить жорстоко, проте раджу фільтрувати круг спілкування, адже в кожного є знайомі, які весь час стогнуть, жаліються і невдоволені своїм життям. Обирайте тих, із ким цікаво, від кого йде позитив, хто радіє життю… Через деякий час ви будете дуже здивовані якісними змінами у вашому житті, а ви самі станете більш життєрадісною та щасливою людиною.
7. Боятися — це нормально. Прийміть це за аксіому. У багатьох є плани та цілі, проте не кожен здатен їх досягти саме через страх. Для когось боятися — означає скласти руки, а для іншого це є стимулом. Будьте тим іншим. У Джима Лоуллеса є книга «Іди туди, де страшно. Саме там ти отримаєш силу». Зробіть цей вислів своїм правилом життя.
8. Не забувайте про духовність. Намагайтеся тримати свій внутрішній світ у чистоті та гармонії. Це допомагає покращити самопочуття, розвинути інтуїцію, налагодити вільний потік думок і надасть відчуття внутрішньої легкості. Для цього можна медитувати, практикувати йогу та свідомість тощо.
Завжди пам’ятайте, що час іде, життя швидкоплинне. Тільки від вас залежить, як ви його проживете: будете серед тих, хто пустив своє життя на самоплив, зрадивши свої мрії та цілі, чи станете тим, ким ви хотіли, досягнувши вершин.

Поліна Романенко

У час, коли не хочеться щось робити, але треба, спробуйте поговорити з собою. Прислухайтеся до себе. Поясніть собі свої сумніви і подумайте, які у вас є варіанти. Запитайте себе, чому «я хочу цього» або ж «не хочу». Напишіть свої думки на аркуші паперу, так може бути простіше.

Є дієва техніка НЛП — чотири «чарівних питання»:
1. Що буде, якщо я зроблю це?
2. Чого не буде, якщо я зроблю це?
3. Що буде, якщо я цього НЕ зроблю?
4. Чого НЕ буде, якщо я цього НЕ зроблю?

Подивіться на відповіді, подумайте, а потім запитайте себе знову. Відповіді можуть змінитися.
А нагородою буде усвідомлення того, що ви дійсно хочете. Слова Білла Гейтса допоможуть струсити мозок та мотивуватися не зволікати, не відкладати своє життя на потім: «Досить поводити себе так, ніби вам залишилося жити 500 років». Пам’ятайте, що у вас завжди буде можливість опустити руки та стати рабом обставин. Але тільки сьогодні, тільки зараз ви можете стати переможцем свого життя.