Володимир Шоломицький: «Професійні та бізнесові виклики — це чудово, адже саме завдяки їм ми вчимося виходити із зони комфорту»

Ольга Бурцева
Ольга Бурцева — украинка, хранительница семейного очага и бизнес-леди, одна из лучезарных, добрых, сильных и благородных жителей Украины
21 Березня, 2022
Наталія Куніна
Наталія Куніна: «У моєму списку 18 країн, і найбільша любов — це Монголія. Це інша планета!»
12 Квітня, 2022
Володимир Шоломицький
Володимир Шоломицький

На обкладинці весняного номера — успішний підприємець, директор масштабної мережі медичних центрів імені В.В. Гальченка та клініки «Наш-Мед», відомий громадський діяч Володимир Шоломицький. У полі його мудрого зору — нелише власна команда, а й вітчизняна медицина в цілому

Володимире, Ви директор великої мережі медичних клінік і знаєте, наскільки важливоюєналагоджена командна робота. Розкажіть про свою команду фахівців. Який стиль керівництва Ви обрали?
Ефективну команду доводилося створювати роками.Важливо брати на роботу й надалі берегти найкращих професіоналів у своїй сфері. Великою мірою від лідерської майстерності керівника клініки залежить те, як успішно він наймає та утримує найкращих.
У житті складно визначити якийсь конкретний стиль, оскільки це залежить від керівника, від його особистих якостей і характеристик, від конкретної ситуації, а також від якостей і характеристик підлеглих. Одніволіють, щоб ними керували, а інші прагнуть самостійності та бажають свободи у прийнятті власних рішень. Недоцільно й неможливо дотримуватися якогось одного стилю керівництва.Усе це потрібно враховувати,створювати стиль, який буде гнучким, адаптованим і пристосованим до конкретної реальної ситуації, і щоразу вінбуде різним.

Володимир Шоломицький

kavychki Дуже важливо приділити особливу увагу питанням підвищення кваліфікації та професійного розвитку медиків,а також оновленню медичної освіти в Україні

COVID-19 став викликом для вітчизняної медицини та лікарів — Вашої мережі зокрема. Які уроки Ви винеслиз тієї першої хвилі? Чи часто робите самому собі професійні та бізнесовівиклики?
Так, COVID-19 сильно вплинув і розкрив очі на велику кількість проблем нашої країни у сфері медичного обслуговування. Цим потрібно користуватись і максимально старанно та швидко починати усувати всі видимі перешкоди для побудови нової, модернізованої, якісної медицини. Дуже важливо приділити особливу увагу питанням підвищення кваліфікації та професійного розвитку медиків,а також оновленню медичної освіти в Україні. Адже якщо виникне брак кваліфікованих кадрів і новітнього обладнання, ситуація з лікуванням може стати ще гіршою.
Професійні та бізнесові виклики — це чудово, адже саме завдяки їм ми вчимося виходити із зони комфорту й адаптуватися до нових подій і умов, а у сфері бізнесу це грає важливу роль.

Володимир Шоломицький

kavychki Абсолютно кожне нововведення є важливим, навіть найменше, адже якщо зібрати їх разом, вони створюють зовсім іншу новітню медицину

Ви отрималиосвіту лікаря ще за радянських часів;чи є позитивні моменти, протоколи у «старій школі»? А ще — які важливі нововведення з’явились у Вашій клініці останніми роками?
Останніми роками наші клініки зовсім змінилися, і нововведень безліч — від модернізованого обладнання до нових підходів лікування пацієнтів. Абсолютно кожне нововведення є важливим, навіть найменше, адже якщо зібрати їх разом, вони створюють зовсім іншу новітню медицину. Від радянської медицини я взяв багато досвіду та практики, але актуальних протоколів лікування та управління не залишилося. З часом усе змінюється та модернізується, наразі в кращий бік.

У багатьох галузях, щоб не винаходити колесо, запозичують західний досвід. Чи є якась модель закордонної медицини взірцем для Вас і чому?
На даний моментхочеться наблизити роботу української медицини до стандартів Німеччини, Ізраїлю, Сполучених Штатів. У кожної з цих країн, у кожній із систем медицини є великі, відомі плюси: чудова медична освіта та новітнє сучасне обладнання, зручне медичне страхування, різноманітні інноваційні розробки, які вже втілюються у життя й за допомогою яких уже лікують пацієнтів. Хочемо втілити усі ці пункти та багато чого іншого в Україні.

Ви активно займаєтеся громадською діяльністю, опікуєтеся благодійним фондом із розвитку інвалідного спорту «Діброва». Це допомагає повернути молодих покалічених війною хлопців до повноцінного життя?
Нажаль, не завжди. Війна калічить не лише тіло, а й розум і душу. Для того щоб повернутися після війни до простого життя, іноді потрібно кілька років. Адже насамперед потрібно звикнути до буденності, про яку цим хлопцям доводиться швидко забувати на фронті. Наш благодійний фонд намагається зробити все можливе, щоби люди змогли повернутися до звичного життя, до своїх рідних здоровими та життєрадісними.

Володимир Шоломицький

kavychki Ми намагаємося завжди бути в курсі подій,велику кількість часу приділяємо семінарам в Україні

Ви та лікарі Вашої клініки часто відвідуєте різноманітні семінари, симпозіуми за межами України?
Ми намагаємося завжди бути в курсі подій,велику кількість часу приділяємо семінарам в Україні, адже на плечі лікарів і керівників медичних центрів лягає велика відповідальність за пацієнтів і їхнє здоров’я. Тому навіть ненадовго поїхати в іншу країну дуже важко.

Де Ви волієте проводити відпустку в Україні та за кордоном? Який вид активного відпочинку зазвичай обираєте та чи любите екстрим?
Зазвичай якщо вдається знайти час для відпустки, відпочиваємо з сім’єю в Україні, особливо полюбляємо Карпати. Свіже гірське повітря швидко приводить думки до ладу. Також там досить легко організувати активний відпочинок, у літку це велоспорт, узимку — лижі. Якщо говорити про будні, полюбляю прогулянки, особливо вечірні: після них легше налаштуватися на новий робочий день. А екстримув нашій нелегкій медичній роботі й так вистачає.