ТОП-5 найкращих гірськолижних курортів світу

Алла Морковина
Антигуа і Барбуда — підказки від Алли Морковиної
18 Грудня, 2021
Италия
Топ-8 перлин Італії
18 Грудня, 2021
Courchevel
Bar terasse

Пекучо-холодні білі іскри з-під лиж. Швидкість, драйв і адреналін. Величні пейзажі вічно засніжених гірських вершин під позолоченими променями сонця. І після всієї цієї студеної пишноти — чашка гарячого шоколаду в теплій атмосфері біля каміна, що затишно потріскує… Саме таким має бути ідеальний день на гірськолижному курорті. І, в принципі, ця стандартна картинка є характерною для всіх подібних місць. Але є серед них і ті, що цінуються любителями лижних тусовок більше за інші. Саме ці місця – в нашому ТОП-5 найкращих гірськолижних курортів світу

Лех (Австрія)
Лех — це не просто курорт. Це справжній гірськолижний версаль Європи! У цій точці австрійських Альп воліє відпочивати богема, сильні світу цього і — традиційно — аристократія. Перебуваючи на висоті 1500 м, Лех може похвалитися площею в 230 км2 і десятками трас різної складності, одна з яких має протяжність 5 км!
Також цей елітний курорт має ще одну особливість, яка може спочатку здивувати. Попри статус і сучасну інфраструктуру, топлять тут тільки дровами, а супутникові тарілки перебувають під забороною. У Леху екологічність і прихильність до традиційного антуражу альпійського курорту є не меншою цінністю, ніж рівень комфорту відпочиваючих. Але, повірте, це не завадить вам відчути тут себе членом монаршої родини! Якщо ж забажаєте змінити обстановку, фунікулер відвезе вас у Цюрс або Оберлу — інші курорти поблизу.
Мабуть, є ще дві особливості Леха, про які вам варто знати. Перша: сноубордистам тут не місце. Тобто місце для них є, але дуже мало. Друга особливість: якщо ви любитель поєднувати лижний відпочинок з гульнею, вам можуть настійно рекомендувати негайно скористатися фунікулером. Лех — це про лижі та світські бесіди, а не про галасливі вечірки й дискотеки.

Wengen_arrival

Венген (Швейцарія)
Швейцарія — це Альпи. І, звичайно, альпійські гірськолижні курорти. Як і все в Швейцарії, коштує це задоволення дуже не дешево, і бюджетний варіант знайти буде майже неможливо. Зате серед курортів преміум-класу досить просто виділити Венген на висоті 1274 м. Крім відмінного сервісу, шикарних пейзажів і такої самої якості трас, варто відзначити ще одну важливу особливість Венгену — він універсальний. Тут знайдуться траси для всіх: від справжніх профі до тих, хто поки тільки освоює лижну майстерність.
Але головна фішка швейцарського курорту — місцевий сноуборд-парк. Це справжній рай для любителів «дошки». Село розташоване в самому серці Альп, серед трьох величних гір. І крім катання на лижах і сноуборді, допитливий турист обов’язково знайде для себе заняття: тут повно різних пам’яток, наповнених альпійським колоритом. Це, напевно, кращий подібний курорт для сімейного відпочинку. Є тільки одне «але». Автомобільних доріг тут немає. Зате є найвища у світі залізнична станція. Будьте готові нести свій багаж від неї до готелю самостійно!

vignette

Куршевель (Франція)
Французька гостинність — для тих, хто може собі її дозволити. Один з найбільш «хайпових» курортів світу. Місце зустрічі мільйонерів і представників топових компаній. Місце, вельми популярне серед забезпечених жителів пострадянських країн, а також усякого роду богеми. Усе це — про Куршевель.
І справді, Куршевель славиться не тільки і не стільки своїми трасами, скільки рівнем обслуговування та атмосферою.
Ви здивуєтеся: а чому тоді Куршевель не на першому місці? Усе просто. Наш ТОП присвячений не найбільш «хайповим» курортам, а найкращим для гірськолижного відпочинку. Так, у Куршевелі дуже м’який клімат і багато снігу. Так, тут найрозвиненіша у світі система підйомників, спеціальні дитячі садки та ясла, де можна залишити дитину і спокійно відпочивати. Але з трасами не все так гладко. Вони або вже занадто прості, або занадто круті для непрофесіонала. В іншому Куршевель, як то кажуть, «не попса, а класика» гірськолижного відпочинку. Чи все-таки попса? Вирішувати вам!

Аспен

Аспен (США)
Уже так склалося, що ми завжди асоціюємо елітні гірські лижі зі старенькою Європою, але і в Новому Світі є чим зацікавити забезпечених лижників. Дуже забезпечених, якщо йдеться про Аспен. Крім протяжності зон катання у 200 км, Аспен може похвалитися демократичністю щодо рівня лижників (є навіть спеціальна програма для дітей), величезною кількістю різноманітних розваг на будь-який смак, шикарними готелями та голлівудськими знаменитостями на відпочинку.
Саме селище оформлене у вікторіанському стилі, а види засніжених Аппалачів вражають. При одному погляді на цю красу ви одразу зрозумієте: це інша сторона світу!

Пас-де-ла-Каса

Пас-де-ла-Каса (Андорра)
Що ви знаєте про Андорру, крім того, що це одна з найменших країн світу на кордоні між Іспанією і Францією й там діє безмитна торгівля? Насправді Андорра може похвалитися чудовим гірськолижним курортом Пас-де-ла-Каса. Тут знайдеться траса на будь-який смак. А ціни, порівняно з іншими учасниками ТОПу, досить демократичні. Персонал (та й просто місцеві жителі) дуже привітний незалежно від суми чайових — просто такий тут народ. Але при цьому з вас можуть усміхнено здерти три шкури за свої послуги. Тому краще замовляти готель через інтернет. Також Пас-де-ла-Каса має дуже розвинену інфраструктуру: бари, клуби, ресторани, СПА-салони, магазини — все продумано і створено для найбільшого комфорту.